Maagzuur & Zuurbranden in je slokdarm, keel en achter je borstbeen
Zuurbranden zijn het brandende gevoel in je slokdarm en keel, door het opkomen van maagzuur. Je kan ook regelmatig een brandend gevoel ervaren achter je borstbeen, dit nare brandende gevoel ontstaat door maagzuur dat daar niet hoort te komen. Zuurbranden worden ook wel oprispingen of zure oprispingen genoemd. Maar liefst 1 op de 3 Nederlanders heeft weleens last van zuurbranden.
Maagzuur is nuttig in je lichaam
Maagzuur wordt in de maag aangemaakt. Maagzuur is een lichaamssap dat eigenlijk heel nuttig is, namelijk om voedsel te verteren. Je maag is gemaakt op dit enorm zure lichaamssap en heeft een dikke beschermende slijmlaag. Ons lichaam is erop gemaakt om maagzuur in de maag te houden. Tussen de maag en de slokdarm zit daarom een afsluiting (de slokdarmspier) die alleen open gaat als er voedsel van de mond, de keel of van de slokdarm naar de maag verplaatst.
Maagzuur en zuurbranden | oorzaken
Het kan toch voorkomen dat maagzuur in je slokdarm of keel terecht komt. Dit kan gebeuren bij:
- het aanmaken van overtollig maagzuur, waardoor de druk in de maag stijgt en maagzuur kan opkomen in slokdarm en keel
- verslapping van de afsluiting (slokdarmspier) tussen maag en slokdarm, waardoor maagzuur ‘ontsnapt’ uit de maag
- reflux, er komt af en toe of regelmatig maaginhoud omhoog in de slokdarm en keel. Dit geeft dezelfde smaak als na overgeven
Overtollig maagzuur, verslapping van de slokdarmspier en reflux zijn vaak het gevolg van eten of drinken. Voeding met prikkelende stoffen zoals alcohol, cafeïne en scherpe kruiden zijn vaak triggers. Ook stress of spanningen en overgewicht zijn vaak een aanstichter van overtollig maagzuur en reflux. Meer weten over de oorzaken van zuurbranden en zure oprispingen?
Maagzuur en zuurbranden | klachten
In alle drie de gevallen (overtollig maagzuur, verslapping van de aflsuiting en reflux) zijn zuurbranden het gevolg. Het gevolg bestaat uit een brandend gevoel in de slokdarm, keel en achter je borstbeen. In sommige gevallen gaan zuurbranden ook gepaard met zure oprispingen en het opkomen van de maaginhoud. Andere klachten bij brandend maagzuur en zuurbranden zijn:
- keelproblemen
- hoesten en hoestbuien
- tandproblemen (maagzuur kan de tanden aantasten)
- irritatie of ontsteking van de slokdarm
- verhoogde speekselproductie
- opboeren
Wat te doen bij maagzuur en zuurbranden | tips
In veel gevallen zijn leef- en eetgewoonten de achterliggende oorzaken. Hierdoor wordt er overtollig maagzuur aangemaakt in de maag of dat de slokdarmkringspier het maagzuur niet kan tegenhouden om in de slokdarm terecht te komen. Bij veel mensen kan het dus helpen om deze leef- en eetgewoonten aan te passen. Denk aan de volgende tips die helpen om de belasting van je spijsvertering te minimaliseren:
- Eet in kleine porties
- Ga zitten tijdens het eten
- Kauw goed en neem de tijd
- Vermijd (pittige) kruiden
- Eet gekookte groenten, yoghurt en mager vlees.
- Vermijd citrusvruchten
- Drink alcohol met mate
- Ga niet de eerste drie uur na het eten of drinken plat liggen
- Wanneer je gaat liggen of slapen; leg je hoofd wat hoger
Maagzuur en zuurbranden verhelpen, verlichten, behandelen
Bovenstaande tips helpen om zuurbranden te voorkomen. Mocht je last van zuurbranden ervaren dan wil je er ook meteen wat aan doen. Rennie Duo werkt snel en effectief bij zuurbranden, zure oprispingen en een brandend gevoel in de keel. Rennie Duo heeft een krachtig zuur neutraliserend vermogen en werkt op 2 manieren: allereerst zet het overtollig maagzuur snel en effectief om in water en andere lichaamseigen stoffen. Als tweede legt het alginezuur een beschermend laagje op de maaginhoud tegen zure oprispingen.. Rennie Duo kun je met een gerust gevoel dag en nacht gebruiken. Ook te gebruiken tijdens de zwangerschap. Meer weten?
Maagzuur en zuurbranden | misselijkheid, overgeven en buikpijn
Mochten de zuurbranden gepaard gaan met misselijkheid, overgeven en buikpijn dan is er mogelijk meer aan de hand. Denk bijvoorbeeld aan een maagzweer. Neem in dit geval contact op met je huisarts om de klachten en een mogelijke behandeling verder te bespreken.