terugkerend brandend maagzuur reflux

Last van terugkerend brandend maagzuur?

Wat is terugkerend brandend maagzuur?
Terugkerend brandend maagzuur behandelen
Oorzaken van terugkerend brandend maagzuur

Wat is terugkerend brandend maagzuur?

Terugkerend brandend maagzuur is maagzuur dat vanuit de maag omhoog komt, de slokdarm in. Een ander woord hiervoor is reflux of zuurbranden. Een speciaal slijmvlies in de maag zorgt ervoor dat maagzuur daar niet voor irritaties zorgt. Maar in de slokdarm veroorzaakt maagzuur een branderig gevoel.


Tussen de maag en de slokdarm zit een kringspier. De kringspier laat eenvoudig eten en drinken door richting de maag, maar andersom is een stuk lastiger. Toch kan het gebeuren dat maagzuur omhoog stroomt, met dat branderige gevoel in je keel of borst als gevolg.
Andere namen voor terugkerend brandend maagzuur:

  • Gastro-oesofageale reflux
  • Zure oprispingen
  • Reflux oesophagitis

Terugkerend brandend maagzuur behandelen

Brandend maagzuur kun je verlichten met verschillende medicijnen. Die medicijnen kun je onder verdelen in maagzuurbinders en maagzuurremmers. In het kort geven maagzuurbinders snel verlichting, maar voor kortere duur. Maagzuurremmers remmen de maagzuurproductie, soms tot wel 24 uur. Rennie valt onder de maagzuurbinders en Losecosan** is een maagzuurremmer.

Wil je meer weten over het verschil tussen maagzuurbinders en maagzuurremmers, lees dan hier verder. Het is mogelijk om tijdens de eerste dagen Losecosan te combineren met een maagzuurbinder zoals Rennie, voor een snelle verlichting van de klachten. Neem eerst Losecosan in en 20 minuten later Rennie. Rennie zorgt dat het overtollige maagzuur dat al in je maag aanwezig is, wordt omgezet in water en andere lichaamseigen stoffen.

Oorzaken van terugkerend brandend maagzuur

Terugkomend brandend maagzuur wordt vaak veroorzaakt omdat er te veel maagzuur in de maag zit. Te veel maagzuur vergroot de kans dat het terugstroomt, de slokdarm in. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een teveel aan maagzuur. Denk aan bepaalde soorten eten of bijvoorbeeld stress.

Maagzuur dat terugstroomt kan ook door een niet goed werkende kringspier komen. Dat klinkt erger dan het is, want die kringspier wordt onder meer geholpen door de zwaartekracht. Dat het soms fout gaat is heel normaal, tot wel 25% van de mensen heeft maandelijks last van brandend maagzuur.

Wil je meer weten over de oorzaken en symptomen, lees dan hier verder.

 

**Losecosan® 20mg is een geneesmiddel en kan niet in combinatie met alle medicijnen gebruikt worden. Lees de bijsluiter of raadpleeg je arts.

Rennie® Suikervrij | Rennie® Rennie® Suikervrij

Lees meer
Rennie® Pepermunt| Rennie® Rennie® Pepermunt

Lees meer
Rennie® DUO bij brandend maagzuur en zure oprispingen Rennie® DUO

Lees meer
Rennie® Deflatine | Rennie® Rennie® Deflatine

Lees meer
Rennie® Sinaasappel Rennie® Sinaasappel

Lees meer
Rennie® Anijs Rennie® Anijs

Lees meer