Brandend maagzuur | 11 tips van Rennie

Brandend maagzuur? 20% van de Nederlanders heeft er last van!

Wist je dat 20% van de Nederlanders regelmatig te maken heeft met een branderig gevoel in de maag. In de volksmond spreken we ook wel van het zuur, opkomend maagzuur, zure oprispingen, reflux en brandend maagzuur. Veelal heb je last na het eten of als je in bed gaat liggen. Wat kun je er aan eigenlijk aan doen? Rennie geeft 11 tips. Wil je meteen naar het hele Rennie-assortiment, probeer dan eens maagzuur.nl

Brandend maagzuur klachten

Het nare gevoel van brandend maagzuur ontstaat doordat er overtollig maagzuur wordt geproduceerd in de maag dat soms in de keel of slokdarm terecht komt. Klachten die je kunt ervaren:

  • MAAGPIJN: een branderige pijn aan de onderkant van de borstkas
  • OPRISPINGEN: een zure of bittere smaak in de keel en mond
  • OPGEBLAZEN GEVOEL:  een vol en opgeblazen gevoel van de buik, vaak met boeren en winderigheid

Hoe vaak je last ervaart verschilt per persoon. Dit kan namelijk af en toe zijn, maar ook dagelijks. Gelukkig kun je er in veel gevallen iets aan doen om de klachten te voorkomen of te verlichten en te verminderen.

11 tips bij brandend maagzuur

Vet en te veel eten, alcohol en zelfs te strakke kleding kunnen leiden tot brandend maagzuur. Ook onregelmatige werktijden (bijv. nachtdiensten) kunnen last van maagzuur veroorzaken doordat je onregelmatig en of ongezond eet. Rennie geeft hieronder 11 tips om brandend maagzuur te voorkomen en verlichten.

TIP 1 – Check wat je eet en wanneer klachten ontstaan

Je mag in principe alles eten en drinken, maar voeding kan een belangrijke trigger zijn voor brandend maagzuur. Overigens wat bij de één de klachten verergert, geeft bij de ander geen problemen. Houd daarom goed bij wanneer brandend maagzuur bij jou ontstaat en wat je precies gegeten hebt.

TIP 2 – Let op de volgende producten

Zoals hierboven beschreven kan voeding een trigger zijn voor brandend maagzuur. Van de volgende etenswaren is bekend dat zij brandend maagzuur kunnen stimuleren of verergeren: pittige kruiden, koolzuurhoudende dranken, vruchtensap, alcohol, pepermunt zijn enkele van deze etenswaren.

TIP – 3 Vermijd te veel en te snel eten

Heel veel en snel eten in een kort tijdsbestek kan er voor zorgen dat je last van brandend maagzuur krijgt. Jouw maag moet dan in een korte tijd veel eten verwerken en dat lukt niet altijd. Probeer daarom grote, zware maaltijden te vermijden en neem de tijd voor je maaltijd. Ook is het beter om verspreid over de dag kleinere hoeveelheden te eten.

TIP – 4 Eet gezond en gevarieerd

Gezond en gevarieerd eten verkleint de kans op brandend maagzuur. Goede voeding zorgt namelijk ook voor een goede spijsvertering en daarmee een goed werkend maag (en darm).

TIP – 5 's Nachts brandend maagzuur?

Naast voeding is een belangrijke trigger voor brandend maagzuur onze slaaphouding. Door de liggende houding van het lichaam is het makkelijker voor het maagzuur om zich richting de slokdarm en keel te verplaatsen. Het is daarom goed om allereerst niet meer te eten vlak voor je gaat slapen (3-4 uur voor je naar bed gaat).

De spijsvertering heeft dan voldoende tijd om het eten te verwerken richting je darmen. Wat ook kan helpen is het kantelen van je bed door onder het hoofdeinde boeken, kratten of iets anders te plaatsen. Je houding maakt het dan lastiger voor het maagzuur om de verkeerde kant op te gaan.

TIP – 6 Voorkom verstopte darmen

Verstopping van de darmen, ook wel obstipatie genoemd, kan ervoor zorgen dat eten niet goed van de maag naar de darmen kan worden verplaatst. Daarmee wordt de druk op de maag groter en kan brandend, opkomend maagzuur ontstaan. Goed drinken en vezelrijke voeding helpen om obstipatie te voorkomen. Vaak last van obstipatie? Lees verder

TIP – 7 Voorkomt overgewicht of pak dit aan

Mensen die te maken hebben met overgewicht ervaren vaker brandend maagzuur dan gemiddeld. Als je overgewicht hebt, is er namelijk minder ruimte in de buik. Hierdoor is de druk op de maag groter dan normaal, net als je te veel eet.

De druk op de maag kan ervoor zorgen dat brandend, opkomend maagzuur ontstaat. Mocht je willen afvallen dan is het belangrijk om dit geleidelijk te doen.

TIP – 8 Draag geen knellende kleding

Kleding die te strak zit of een te strak aangetrokken riem kan de druk op de maag vergroten, waardoor brandend maagzuur kan ontstaan. Probeer daarom zoveel mogelijk je riem minimaal aan te spannen en kleding te dragen waarin je vrij kunt bewegen.

TIP – 9 Let op je houding

Aansluitend op de vorige tip kan voorover buigen of lang gebukt zitten ervoor zorgen dat maagzuur op komt zetten in de maag, slokdarm en keel. Probeer daarom zoveel mogelijk met een rechte rug te zitten en te bukken.

TIP – 10 Rook je?

Mocht je roken dan raden we aan om voor je algehele gezondheid te stoppen, maar zeker ook om brandend maagzuur te voorkomen. Door roken werkt de ‘sluiting’ tussen je maag en slokdarm minder goed, waardoor maagzuur kan opkruipen in de slokdarm.

TIP – 11 Raadpleeg een dokter

Als je langdurig last hebt van brandend maagzuur, kan het lonen om te overleggen met je huisarts. Brandend maagzuur kan onschuldig zijn, maar kan ook een symptoom zijn van andere aandoeningen. Gebruik Rennie daarom niet langer dan 2 weken achter elkaar, maar raadpleeg dan een dokter.

OORZAKEN EN SYMPTOMEN