Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Brandend maagzuur is een veel voorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Maar liefst 70% van de vrouwen krijgt hier mee te maken als ze zwanger zijn. Oftewel 7 op de 10 zwangere vrouwen hebben last van brandend maagzuur!

Hormonen en brandend maagzuur

Tijdens de zwangerschap krijgt je lichaam te maken met hormonale en fysieke veranderingen. Dit kan erg vervelend zijn, maar het is allemaal om jouw baby zo goed mogelijk te laten groeien. Maar juist die hormonen kunnen een belangrijke oorzaak zijn van maagzuur als je zwanger bent.

Met name in de eerste drie maanden van je zwangerschap spelen hormonen een rol. Je lichaam maakt dan het hormoon progesteron aan. Progesteron zorgt ervoor dat de spier tussen maag en slokdarm verslapt. Zo kan er makkelijk maagzuur uit de maag omhoogkomen in je slokdarm.

Maagzuur in het derde trimester

Naarmate de zwangerschap vordert, speelt ook de omvang van de baarmoeder een steeds grotere rol. Je baby heeft meer plaats nodig en dit zorgt voor een toenemende druk op je maag. Hierdoor kan het maagzuur naar boven worden gedrukt en in je slokdarm en keel terechtkomen.

Dit kan zure oprispingen veroorzaken. Ook kun je tijdens de periode dat je zwanger bent last hebben van een opgeblazen gevoel, winderigheid of misselijkheid. Vaak verdwijnen de symptomen van maagzuur zodra het kindje is geboren. De verhoogde druk op de maag is dan namelijk verdwenen en de hormoonhuishouding wordt langzaam weer stabiel.  

Rennie geeft gelukkig verlichting en kan met een gerust gevoel tijdens de zwangerschap* worden ingenomen. Probeer de dagelijkse hoeveelheid wel zo beperkt mogelijk te houden. Rennie kan gedurende de zwangerschap en borstvoeding overeenkomstig het voorschrift worden gebruikt.

*Raadpleeg een arts alvorens je geneesmiddelen gaat gebruiken

Symptomen van brandend maagzuur

Symptomen van maagzuur tijdens de zwangerschap kunnen zijn:

 • Pijn achter de ribben.
 • Knoop in de maag.
 • Brandend gevoel in je borst of keel na het eten.
 • Een branderige en zure smaak achter in je keel.
 • Moeite met slikken.
 • Last hebben van een ongemakkelijk opgeblazen gevoel of winderigheid.

Brandend maagzuur behandelen tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, ben je vaak wat voorzichtiger en veel vrouwen vragen zich af: wat kan ik nemen tegen maagzuur als ik zwanger ben?

Alle Rennie producten zijn geschikt om tijdens de zwangerschap te gebruiken, zolang je je houdt aan de voorschriften in de bijsluiter. Rennie is een maagzuurbinder en heeft een lokale werking, direct en alleen in de maag en wordt niet opgenomen in het bloed. Een Rennie tablet zet overtollig maagzuur snel en effectief om in water en andere lichaamseigen stoffen.

Vraag altijd je arts of apotheker om advies voordat je een geneesmiddel gaat innemen tijdens je zwangerschap. Lees voor gebruik altijd de verpakking en bijsluiter. Als klachten aanhouden of erger worden, raadpleeg dan een arts of apotheker.

BEKIJK ALLE RENNIE PRODUCTEN  

BESTEL RENNIE DIRECT

Tips om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te voorkomen

Je kunt maagzuur als je zwanger bent beperken door in je eetpatroon rekening te houden met het volgende:

 • Snel eten verhoogt de kans op brandend maagzuur. Probeer te ontspannen en te genieten van je maaltijd.
 • Probeer 5 tot 6 kleine maaltijden te eten in plaats van 3 grote, om te voorkomen dat je maag te vol wordt en tegen de opening van je maag aan duwt. Als het niet lukt om kleine maaltijden te nemen, probeer dan je hoofdmaaltijd bij lunchtijd te nemen en 's avonds zo licht mogelijk te eten. Zo heeft je maag genoeg tijd om het voedsel te verteren en heb je minder kans op zure oprispingen als je gaat slapen.
 • Probeer na het eten rechtop te blijven zitten. Als je gaat liggen kan je voedsel en maagzuur omhoog geduwd worden. Slapen met twee of drie kussens onder je hoofd kan ook helpen, zeker in het laatste deel van je zwangerschap.
 • Het is misschien niet makkelijk, maar stress vermijden helpt om je spijsvertering op gang te houden.
 • Probeer tijdens het eten niet te veel te drinken. Dit verdunt je maagzuur, waardoor het minder effectief wordt. Drink in plaats daarvan tussen de maaltijden door.
 • Ook al doe je er alles aan om de klachten te vermijden, kun je helaas toch te maken krijgen met enkele symptomen. Deze zullen hoogstwaarschijnlijk verdwijnen na je bevalling.
 • Ten slotte heeft Rennie.nl nog een heel artikel vol met eettips tijdens je zwangerschap.

Lees meer over brandend maagzuur en hoe je dit kunt behandelen.

OORZAKEN EN SYMPTOMEN

10 TIPS BIJ BRANDEND MAAGZUUR