Last van maagzuur en reflux tijdens de slaap?

Maagzuur, reflux en zure oprispingen

Gastro-oesofageale reflux oftewel zure oprispingen is een veel voorkomende aandoening die mensen in verschillende mate treft. Het maagzuur vloeit vanuit de maag terug in de keel en slokdarm, waardoor een brandend gevoel ontstaat. Rennie vertelt je graag meer over de oorzaken en symptomen van zure oprispingen.

Vier van de vijf mensen die regelmatig last hebben van reflux hebben vooral ‘s nachts extra last.
Reflux komt 's nachts ook vaker voor, omdat het zure maagsap tijdens het liggen makkerlijker terug kan stromen langs de sluitspier die de maag afsluit van de slokdarm.

Wanneer ons lichaam zich voorbereidt om te gaan slapen, dragen verschillende factoren bij aan de kwaliteit van de nachtrust die we zullen krijgen. Slapen met reflux kan echter pijn, ongemak en uiteindelijk vermoeidheid veroorzaken.

Voordelen van slaap

De voordelen van een goede nacht zijn eindeloos. Naast het fijne gevoel van een goede nachtrust, zijn het de fysieke en mentale voordelen die echt tellen. Slaap helpt je:

 • De immuun functie goed te houden
 • Zorgt voor een goede lichamelijke gezondheid
 • Positief voor je concentratie
 • Metabolisme: stimuleert je maag en darmen en ondersteunt zo de spijsvertering
 • Ontspant je lichaam
 • Helpt je geheugen goed te houden

Beste slaaphouding bij reflux

Mensen hebben slaap nodig om goed te kunnen blijven functioneren, dus wanneer reflux toeslaat, hebben we manieren nodig om de rusteloze nachten te bestrijden.

Op je linker- of rechterzij slapen?
Het is raadzaam om op je linkerzijde te slapen. Slapen op je rechterzijde ontspant namelijk de verbindende spieren tussen de maag en de slokdarm. Wanneer deze spieren samentrekken als je op je linkerzijde slaapt, helpen ze om het proces van reflux te beheersen.

Op je buik of rug slapen?
Probeer te voorkomen dat je op je buik slaapt. Dit kan druk uitoefenen op je maag waardoor zuur naar boven wordt gedrukt en zure oprispingen kunnen optreden. Dit zal waarschijnlijker zijn als je overgewicht of obesitas hebt. Probeer diverse slaapposities om te zien wat het beste bij je past, ongeacht je gewicht.

Met hoofdeinde omhoog slapen?
Als je in bed ligt, kan het verhogen van je hoofd en schouders, met enkele centimeters, voorkomen dat het zuur naar je borst of keel stijgt en klachten veroorzaakt. Een wigvormig kussen of een paar klossen onder je bed die je hele bovenlichaam verheffen, kunnen wonderen doen als je probeert te slapen met reflux.

Reflux slaap tips

 • Eet niet vlak voor het slapengaan
  Probeer minstens drie tot vier uur te wachten voordat je gaat slapen.
 • Eet regelmatig kleine maaltijden
  Eet regelmatig kleine maaltijden om de spijsvertering te bevorderen - dit voorkomt dat je spijsverteringsstelsel overbelast raakt.
 • Drink thee
  Probeer een cafeïnevrije kruidenthee om de spijsvertering te stimuleren. Er zijn veel slaap specifieke theeën die je reflux kunnen helpen verlichten.
 • Draag comfortabele kleding
  Strakke kleding kan de druk in het lichaam vergroten, de reguliere functie stoppen en pijn veroorzaken die wordt versterkt door reflux.
 • Rook niet
  Roken kan reflux en brandend maagzuur verergeren doordat de spieren ontspannen die het maagzuur in de maag houden.
 • Probeer Rennie Duo
  Meestal kan reflux worden verlicht door medicatie. Rennie Duo is speciaal ontwikkeld tegen reflux oftewel zuurbranden, zure oprispingen en een brandend gevoel in de keel. Wanneer zure oprispingen optreden, geeft Rennie Duo snel verlichting. 

Meer weten over Rennie Duo? Klik dan op onderstaande button of lees het volgende artikel over het behandelen van zure oprispingen.

RENNIE DUO