Reflux: Oorzaken en symptomen

Wat is reflux?

Reflux is het terugstromen van de zure maaginhoud naar de slokdarm. Reflux symptomen zijn een branderig gevoel achter de borst, of een zure smaak achter in je keel. Reflux is hetzelfde als zure oprispingen of zuurbranden.

In de maag wordt maagzuur aangemaakt, onder andere om te helpen bij de vertering van eten en het onschadelijk maken van bacteriën. Maar wanneer dit in de slokdarm terecht komt spreek je van reflux, zure oprispingen of brandend maagzuur.

In de maag zit een vlies, dat ervoor zorgt dat je maag niet door je eigen maagzuur wordt aangetast. Maar je slokdarm heeft dit vlies niet, wat er al snel voor zorgt dat reflux een vervelend gevoel kan geven.

Wat zijn de oorzaken van reflux?

Reflux is terugstromend brandend maagzuur. De reden dat het terug kan stromen is omdat de afsluiting van de maag naar de slokdarm niet goed genoeg werkt. Er zit een klepje tussen de maag en de slokdarm, dat wel eten en drinken doorlaat naar de maag, maar omgekeerd gaat veel moeilijker.

Dit klepje, of kringspier, kan dus eten, drinken of lucht doorlaten, de slokdarm in. Bijvoorbeeld als je een boer moet laten. Maar ook als je te snel of teveel hebt gegeten. Hierdoor raakt de maag vol en wordt er meer druk op het klepje uitgeoefend dan normaal, met mogelijk reflux als gevolg.

Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Gekruid of vet eten en volle melkproducten
  • Cafeïne-drankjes, zoals Red Bull, Cola en koffie
  • Zwaartekracht. Als je bukt bijvoorbeeld, of met een volle maag gaat liggen.
  • Overgewicht. Er is minder ruimte voor de maag, met meer kans op reflux.
  • Hiates hernia, een gat in het diafragma kan de kans op reflux verhogen.

Reflux komt vaker voor tijdens het slapen. Benieuwd wat je dan kunt doen, lees dan onze slaaptips.

REFLUX SLAAPTIPS

BEKIJK ALLE PRODUCTEN