Brandend maagzuur: oorzaken en symptomen

Wat is brandend maagzuur?

In je maag zit maagzuur. Maagzuur wordt in je maag aangemaakt en is nodig om voedsel te verteren en bacteriën te doden. Maagzuur heeft een zeer hoge zuurgraad die de maagwand zou kunnen aantasten. Daarom hebben we een beschermende laag die we maagslijmvlies noemen. Dit maagslijmvlies zorgt ervoor dat je maagwand beschermd is tegen het maagzuur.

Soms wordt er teveel maagzuur gemaakt in je maag. Dit overtollige maagzuur kan irritaties aan het slijmvlies aan de binnenkant van de maag geven. Dit geeft een vervelend brandend gevoel in je maag, achter je borst.

Gelukkig is er wat aan te doen: Rennie® zet overtollig maagzuur binnen 2 minuten om in water en andere lichaamseigen stoffen. Je maag is zo weer helemaal rustig. Rennie® is Nederlands nr. 1 merk bij brandend maagzuur.

Wat zijn symptomen van brandend maagzuur?

De meest voorkomende symptomen van brandend maagzuur zijn:

  • Een brandend gevoel in je maag
  • Een branderige en zure smaak achter in je keel
  • Een hete zuur of zout smakende vloeistof achterin je keel en moeite met slikken
  • Druk achter het borstbeen
  • Opgeblazen gevoel
  • Boeren

Wat veroorzaakt brandend maagzuur?

Zoals aangegeven zit er in je maag maagzuur. Maagzuur heeft ook een duidelijke en belangrijke functie in onze spijsvertering, namelijk het verteren van voedsel en het doden van bacteriën.

Soms wordt er echter teveel maagzuur aangemaakt in de maag. Dit overtollige maagzuur kan onder andere irritaties aan het slijmvlies aan de binnenkant van de maag geven. Dit geeft je een vervelend brandend gevoel in de maag.

Maar wat veroorzaakt brandend maagzuur eigenlijk? Hieronder geven we enkele veel voorkomende oorzaken die voor overtollig maagzuur en daarmee de klachten van brandend maagzuur zorgen:

  • Bepaalde soorten eten verhogen de kans op brandend maagzuur. Bijvoorbeeld gefrituurd of vet voedsel, vet vlees en volle melkproducten. Ook koolzuurhoudende dranken, koffie, alcoholische dranken en gekruid eten kunnen brandend maagzuur veroorzaken.

  • Sommige mensen hebben in perioden van stress meer last van brandend maagzuur. Lees tips om stress te lijf te gaan.

  • Ook overgewicht verhoogt de kans op brandend maagzuur, omdat je dan meer druk op je maag hebt, net als bij het dragen van strakke kleding.

Heb je last van brandend maagzuur? Lees onze tips hoe je de symptomen kunt verzachten.