Brandend maagzuur: oorzaken en symptomen

Brandend maagzuur: Oorzaken en symptomen

Wat is brandend maagzuur?
Wat zijn symptomen van brandend maagzuur?
Wat veroorzaakt brandend maagzuur?

Wat is brandend maagzuur?

In je maag zit maagzuur. Maagzuur wordt in je maag aangemaakt en is nodig om voedsel te verteren en bacteriën te doden.

Het lichaamssap maagzuur heeft een zeer hoge zuurgraad die de maagwand zou kunnen aantasten. Daarom hebben we een beschermende laag die we maagslijmvlies noemen. Dit maagslijmvlies zorgt ervoor dat je maagwand beschermd is tegen het maagzuur.

Soms wordt er teveel maagzuur gemaakt in je maag. Dit overtollige maagzuur kan irritaties aan het slijmvlies aan de binnenkant van de maag geven. Dit geeft je een vervelend brandend gevoel in de maag, achter je borst.

Gelukkig is er wat aan te doen: Rennie zet overtollig maagzuur snel en effectief om in water en andere lichaamseigen stoffen. Je maag is zo weer helemaal rustig. Rennie is Nederlands nr. 1 merk bij brandend maagzuur. Lees meer over Rennie.

Soms blijft het brandende gevoel niet beperkt tot je maag. Zo kan overtollig maagzuur ook omhoog en in je slokdarm terecht komen. Dit noemen we zure oprispingen. Lees meer over zure oprispingen en zuurbranden.

Brandend maagzuur trigger: koffie

Brandend maagzuur is een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Maar liefst 70% van de vrouwen krijgt hiermee te maken. Lees meer over gebruik van Rennie tijdens de zwangerschap

Wat zijn symptomen van brandend maagzuur?

De meest voorkomende symptomen van brandend maagzuur zijn:

  • een brandend gevoel in je maag
  • een branderige en zure smaak achter in je keel
  • een hete zuur of zout smakende vloeistof achterin je keel en moeite met slikken
  • druk achter het borstbeen
  • opgeblazen gevoel
  • boeren

 

Rennie Symptomen Checker

Heb jij weleens een vervelend gevoel in je maag of slokdarm? Of een zure smaak in je keel? Je bent niet de enige. 1 op de 5 Nederlanders heeft weleens last van brandend maagzuur. Wat is het precies? En hoe herken je de symptomen van brandend maagzuur?

Als je niet precies weet welke klachten je hebt, kan onze online test je op weg helpen. Na het invullen van 3 vragen krijg je van ons tips hoe je je klachten kunt verminderen en zoveel mogelijk kunt voorkomen. Ook vertellen we welk Rennie® product verlichting kan geven bij jouw eventuele klachten. Ga hieronder naar de brandend maagzuur test.

 

Willem, 48 jaar: "Het voelt alsof mijn maag in brand staat."

Wat veroorzaakt brandend maagzuur?

Zoals aangegeven zit er in je maag maagzuur. Maagzuur heeft ook een duidelijke en belangrijke functie in onze spijsvertering, namelijk het verteren van voedsel en het doden van bacteriën.

Soms wordt er echter teveel maagzuur aangemaakt in de maag. Dit overtollige maagzuur kan onder andere irritaties aan het slijmvlies aan de binnenkant van de maag geven. Dit geeft je een vervelend brandend gevoel in de maag. Maar wat veroorzaakt brandend maagzuur eigenlijk? Hieronder geven we enkele veel voorkomende oorzaken die voor overtollig maagzuur en daarmee de klachten van brandend maagzuur zorgen:

Maagzuur | brandend maagzuur oorzaken
  • Bepaalde soorten eten verhogen de kans op brandend maagzuur. Bijvoorbeeld gefrituurd of vet voedsel, vet vlees en volle melkproducten. Ook koolzuurhoudende dranken, koffie, alcoholische dranken en gekruid eten kunnen brandend maagzuur veroorzaken.

  • Sommige mensen hebben in perioden van stress meer last van brandend maagzuur. Lees tips om stress te lijf te gaan.

  • Ook overgewicht verhoogt de kans op brandend maagzuur, omdat je dan meer druk op je maag hebt, net als bij het dragen van strakke kleding.

  • Heb je last van brandend maagzuur? Lees wat tips hoe je je symptomen kunt verzachten.

Rennie® Deflatine | Rennie® Rennie® Deflatine

Lees meer
Rennie® DUO bij brandend maagzuur en zure oprispingen Rennie® DUO

Lees meer
Rennie® Sinaasappel Rennie® Sinaasappel

Lees meer
Rennie® Pepermunt| Rennie® Rennie® Pepermunt

Lees meer
Rennie® Anijs Rennie® Anijs

Lees meer
Rennie® Suikervrij | Rennie® Rennie® Suikervrij

Lees meer