Zwangere vrouw die last heeft van maagzuur | Rennie

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Waarom treedt brandend maagzuur op tijdens de zwangerschap?
Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap - symptomen
Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap - behandelen
Tips om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te voorkomen

Waarom treedt brandend maagzuur op tijdens de zwangerschap?

Brandend maagzuur is een veel voorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Maar liefst 70% van de vrouwen krijgt hier mee te maken als ze zwanger zijn. Oftewel 7 op de 10 zwangere vrouwen hebben last van brandend maagzuur!

Tijdens de zwangerschap krijgt je lichaam te maken met behoorlijke hormonale en fysieke veranderingen. Hoe vervelend dit ook voor je is: het is heel normaal en heeft geen effect op de baby. Een belangrijke oorzaak van maagzuur als je zwanger bent, is de verandering in je hormoonhuishouding. Met name in de eerste drie maanden van je zwangerschap. Als je zwanger bent, maakt je lichaam het hormoon progesteron aan. Progesteron zorgt ervoor dat de spier tussen maag en slokdarm verslapt. Zo kan er makkelijk maagzuur uit de maag omhoogkomen in je slokdarm.

Man en zwangere vrouw | zwanger & Rennie

Naarmate de zwangerschap vordert, speelt ook de omvang van de baarmoeder een steeds grotere rol. Je baby heeft meer plaats nodig en dit zorgt voor een toenemende druk op je maag. Hierdoor kan het maagzuur naar boven worden gedrukt en in je slokdarm en keel terechtkomen. Dit kan zure oprispingen veroorzaken. Ook kun je tijdens de periode dat je zwanger bent last hebben van een opgeblazen gevoel, winderigheid of misselijkheid. Vaak verdwijnen de symptomen van maagzuur zodra het kindje is geboren. De verhoogde druk op de maag is dan namelijk verdwenen en de hormoonhuishouding wordt langzaam weer stabiel.  

Rennie geeft gelukkig verlichting en kan met een gerust gevoel tijdens de zwangerschap* worden ingenomen. Probeer de dagelijkse hoeveelheid wel zo beperkt mogelijk te houden. Rennie kan gedurende de zwangerschap en borstvoeding overeenkomstig het voorschrift worden gebruikt.

*Raadpleeg een arts alvorens je geneesmiddelen gaat gebruiken

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap - symptomen

Symptomen van maagzuur tijdens de zwangerschap kunnen zijn:

 • pijn achter de ribben
 • knoop in de maag
 • brandend gevoel in je borst of keel na het eten
 • een branderige en zure smaak achter in je keel
 • moeite met slikken
 • last hebben van een ongemakkelijk opgeblazen gevoel of winderigheid

Patricia, 29 jaar: "Toen ik voor het eerst zwanger was, had ik totaal niet verwacht dat ik zo'n last van maagzuur zou krijgen. Soms was het echt moeilijk om de dag door te komen."

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap - behandelen

Wat kan ik nemen tegen maagzuur in de periode dat ik zwanger ben?

Gelukkig zijn alle Rennie producten geschikt om tijdens de zwangerschap te gebruiken, zolang je je houdt aan de voorschriften in de bijsluiter.
Rennie is een maagzuurbinder en heeft een lokale werking, direct en alleen in de maag en wordt niet opgenomen in het bloed. De Rennie tablet zet overtollig maagzuur snel en effectief om in water en andere lichaamseigen stoffen.

Vraag altijd je arts of apotheker om advies voordat je een geneesmiddel gaat innemen tijdens je zwangerschap. Lees voor gebruik altijd de verpakking en bijsluiter. Als klachten aanhouden of erger worden, raadpleeg dan een arts of apotheker.

Zwangere vrouw bij fruitkraampje | Rennie

Tips om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te voorkomen

Je kunt maagzuur als je zwanger bent beperken door in je eetpatroon rekening te houden met het volgende:

 • Snel eten verhoogt de kans op brandend maagzuur. Probeer te ontspannen en te genieten van je maaltijd.
 • Probeer 5 tot 6 kleine maaltijden te eten in plaats van 3 grote, om te voorkomen dat je maag te vol wordt en tegen de opening van je maag aan duwt. Als het niet lukt om kleine maaltijden te nemen, probeer dan je hoofdmaaltijd bij lunchtijd te nemen en 's avonds zo licht mogelijk te eten. Zo heeft je maag genoeg tijd om het voedsel te verteren en heb je minder kans op zure oprispingen als je gaat slapen.
 • Probeer na het eten rechtop te blijven zitten. Als je gaat liggen kan je voedsel en maagzuur omhoog geduwd worden. Slapen met twee of drie kussens onder je hoofd kan ook helpen, zeker in het laatste deel van je zwangerschap.
 • Het is misschien niet makkelijk, maar stress vermijden helpt om je spijsvertering op gang te houden.
 • Probeer tijdens het eten niet te veel te drinken. Dit verdunt je maagzuur, waardoor het minder effectief wordt. Drink in plaats daarvan tussen de maaltijden door.
 • Ook al doe je er alles aan om de klachten te vermijden, kun je helaas toch te maken krijgen met enkele symptomen. Deze zullen hoogstwaarschijnlijk verdwijnen na je bevalling.
 • Ten slotte heeft Rennie.nl nog een heel artikel vol met eettips tijdens je zwangerschap.

 

Lees meer over brandend maagzuur en hoe je dit kunt behandelen.

Rennie® Suikervrij | Rennie® Rennie® Suikervrij

Lees meer
Rennie® Pepermunt| Rennie® Rennie® Pepermunt

Lees meer
Rennie® DUO bij brandend maagzuur en zure oprispingen Rennie® DUO

Lees meer
Rennie® Deflatine | Rennie® Rennie® Deflatine

Lees meer
Rennie® Sinaasappel Rennie® Sinaasappel

Lees meer
Rennie® Anijs Rennie® Anijs

Lees meer